Sunday, March 1, 2009

Akibat surat layang Pemuda UMNO ‘mengamuk’ di Wisma Darul Aman

Oleh:MOHD AZAM AWANG

ALOR SETAR - Pemuda UMNO Negeri Kedah hari ini mengemukakan memorandum kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah ekoran kononnya seorang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah (Exco) menghina Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Tuanku Sultan Kedah.Dengan lagak ‘ala samseng’ kumpulan Pemuda UMNO mengadakan perhimpunan haram sambil berteriak di perkarangan Wisma Darul Aman sehingga mengganggu kakitangan awam yang sedang bertugasKetua Pemuda UMNO Negeri Kedah, Mohd. Rawi Abdul Hamid berkata, satu tindakan tegas perlu diambil terhadap Exco berkenaan walaupun berdasarkan surat layang kerana beranggapan surat layang adalah dokumen yang sangat berautoriti.

“Ia merupakan satu fenomena dan menjadi satu trend dengan menghina Raja Melayu dan perkara yang berlaku ini perlu diambil perhatian segera,” jelasnya.

“Pemuda UMNO Negeri Kedah mengambil langkah ini adalah bertujuan untuk menjaga institusi Raja agar tidak dicerca oleh mana-mana pihak,” katanya.

Beliau berharap memorandum yang diserahkan kepada Pegawai Khas Kepada YB. Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Mohamad Rizal Mohamad Radzi dapat dibawa kepada KDYMM Tuanku Sultan Kedah.

“Saya berharap KDYMM Tuanku Sultan Kedah dapat memecat Exco berkenaan serta memberi tekanan kepada Exco terbabit meletak jawatan di samping menarik balik pingat-pingat kebesaran yang diberikan kepada Exco itu,” ujarnya.

Beliau menjelaskan, Exco berkenaan boleh didakwa di bawah Akta Hasutan kerana menghina KDYMM Tuanku Sultan Kedah

2 comments:

Ismail Jr Photography said...

boleh bagi email YB untuk urusan persoalan dan pertanyaan rasmi?

Daripada ISMAIL AZIZ
Setiausaha PAS Cawangan Sematang Gunung
http://passematanggunung.blogspot.com

Unknown said...

YB JGN KASAQ SANGAT....BERHIMPUN TU TAK SALAH KAAA...